praktyczny poradnik przybliżający tajniki wędzenia. Mieści informacje o metodach wędzenia, odpowiednim przygotowaniu zróżnicowanych rodzajów mięs i ryb, a także jak samemu zbudować przydomową wędzarnię. Całość wzbogacona jest licznymi zdjęciami oraz przepisami na wyborne smakołyki. Wędzenie jest nie tylko obrosłą w tradycje metodą ochrony mięsa i ryb przed zepsuciem - pierś kurczęcia bądź gęsi, kawałek baraniny albo właśnie złowiona na wędkę ryba stają się w dymie wybornymi przysmakami. Wytwarzanie dymu: wędzenie zimne, ciepłe i gorące; środki wytwarzania dymu; jak działa dym. Piece i komory wędzarnicze: znikome urządzenia ogrodowe, do zastosowania na kempingu i przy łowisku ryb; wędzarnie do samodzielnego wykonania; szafy i komory wędzarnicze; jak unikać błędów w czasie wędzenia. Wędzenie mięsa i kiełbas: ważne reguły peklowania; wędzonki z wieprzowiny, baraniny, drobiu albo dziczyzny; kiełbasa bezkompromisowa, parzona i gotowana; jaki dym do jakiej kiełbasy; przepisy. Wędzenie ryb: patroszenie, czyszczenie, solenie; metody wędzenia; gatunki ryb rekomendowane do wędzenia; przechowywanie i zamrażanie; przepisy.

Wędzenie mięsa, kiełbas i ryb - Egon Binder, Egon Binder

od 20.75 PLN