Miód Manuka MGO™ 250+ 500 g

informacje podstawowe:

Nowozelandzki, energiczny Miód Manuka MGO™ 250+ w 500 gramowym słoiku. Charakteryzuje się wysoką, certyfikowaną zawartością methylglyoxalu na poziomie 250 mg/kg (MGO™ 250+). Zwykłe miody zawierają od 1 do 10 mg/kg, przeciętnie 3,1 mg/kg.

Występujące wyłącznie w niektórych miodach Manuka wysokie stężenie methylglyoxalu jest źródłem ich wyjątkowych cechy:

  • wpływa szczególnie korzystnie na ulepszenie i utrzymanie prawidłowego stanu układu pokarmowego
  • dobroczynne działanie dla układu niepodatnościowego
  • pomocny w dbaniu o zdrowy stan skóry

Naukowo potwierdzone właściwości:

Badania naukowe przeprowadzone w 2008 roku na Politechnice Drezdeńskiej wykazały, że Miód Manuka MGO™ jest jedynym jak dotąd produktem spożywczym na świecie, w którym znaleziono tak pokaźne stężenie naturalnie występującego methylglyoxalu - na poziomie od 30 mg/kg do ponad 800 mg/kg. Dla porównania, stężenie tej substancji w innych występujących na świecie miodach wynosi przeciętnie 3,1 mg/kg. Te same badanie udowodniły,jedynie methylglyoxal jest odpowiedzialny za trwała parametry standardowe dla miodu Manuka.

Profesor Thomas Henle zaleca spożywanie miodu o zawartości minimum 100 mg methylglyoxalu na kg (MGO™ 100+).

Pozostałe dane:

Miód Manuka jest wytworzony w Nowej Zelandii poprzez pszczoły, które odżywiają się nektarem kwiatów Leptospermum scoparium czyli właśnie Manuki. Nowa Zelandia cechuje się istotnie czystym środowiskiem z bogatą i niezrównaną nigdzie indziej flora i fauną. Jest to ponadto miejsce, w którym możemy znaleźć krzewy Manuki.

parametry miodu mają ścisły związek z tym, z jakich roślin jest on wykonany. Równie jest w przypadku miodu Manuka. Nektar kwiatów Manuki posiadają substancję zamieniające sie w methylglyoxal. Do przemiany dochodzi zarówno w organizmie pszczoły, podczas transportu nektaru do ula, jak i podczas procesu dojrzewania miodu.

To właśnie methylglyoxal został przez naukowców renomowany za główny, energiczny komponent znajdujący się w miodzie Manuka. Obserwacje nad tym prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej. Analizował on m.in. Skład i właściwości miodu Manuka. Prof. Henle to jeden spomiędzy czołowych badaczy żywności na świecie. Na podstawie jego obserwacji możemy stwierdzić,jedynie methylglyoxal jest źródłem trwałej, dobroczynnej energiczności miodu. Energiczność trwałą należy rozumieć taką intensywność, która nie wynika z nadtlenku wodoru i jego zawartości z miodzie. Warto też pamiętać, że methylglyoxal w stanowczych ilościach występuje wyłącznie z niektórych miodach Manuka.

Spożywanie Miodu Manuka może poprawnie wpływać na stan organizmu człowieka:

- Zdaniem prof. Thomasa Henle Miód Manuka działa korzystnie na układ pokarmowy.

- Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa też na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i powiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych.

- ponadto, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Te szczególne cechy miodu Manuka wynikają z wysokiej zawartości methylglyoxalu. składnik ten nie występuje jednak w każdym miodzie w takim samym stężeniu. Zawartość substancji może się różnic między poszczególnymi partiami miodu. Dlatego Manuka Health szczegółowo bada każdą partię miodu, żeby sprawdzić zawartość methylglyoxalu.

Bezpieczeństwo:

Miody Manuka MGO™, przed tym jak trafią na sklepowe półki i do Państwa domów, są poddawane szczegółowym badaniom. Są one przeprowadzane w 3 punktach. Pierwsze z nich to kontrola w laboratorium producenta, kolejny etap to zewnętrzne badanie w laboratoriach na terenie Nowej Zelandii. Ostatni etap to kontrola w laboratoriach w Polsce.

Gwarancja wysokiej jakość miodu Manuka MGO™ jest nie tylko wielostopniowa weryfikacja poprzez kontrole, ale też zachowanie najwyższych standardów w trakcie produkcji. Manuka Health dba pomiędzy innymi o to, aby temperatura w której miody są tworzone i przetwarzane była zbliżona do temperatury panującej w ulu.

Warto też dodać, że miody Manuka produkowane poprzez Manuka Health są w 100% naturalne, nie zawierają jakichkolwiek domieszek i nienaturalnych dodatków.

atesty:

Miód Manuka MGO™ tworzony pod ścisłą kontrolą, a Manuka Health New Zeland Ltd atest RMP (Risk Management Program) w ramach HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point) i GMP (Good Manufacturing Practice).

Zakłady pozyskiwania i przetwarzania miodu producenta Manuka Health funkcjonują zgodnie z przepisami NZFSA (Nowozelandzkiego Urzędu ds. Zdrowej Żywności) i są dopuszczone do dystrybucji w krajach Unii Europejskiej.

w dodatku w Polsce Miód Manuka MGO™ badany jest przez Graniczne Inspektoraty Weterynaryjne, Wojewódzki Inspektorat Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych oraz Państwową Inspekcję Handlową (wyniki badań w 2008 roku potwierdziły pełną oryginalność Miodów Manuka MGO™).

Dawkowanie:

  • 1-2 łyżeczek 3 razy dziennie przed posiłkiem. Opakowanie 500g przy spożywaniu trzech łyżeczek dziennie wystarcza na około jeden miesiąc.

Uwaga!

  • Nie należy podawać miodu dzieciom poniżej pierwszego roku życia, a także osobom uczulonym na produkty pszczele
  • Miód Manuka nie jest lekiem, ani substytutem leku i nie powinien być stosowany jako jedyna forma leczenia
  • w przypadku leczenia jakichkolwiek schorzeń pacjent powinien znajdować się pod stałą kontrolą lekarza specjalisty.

Opakowanie:

  • Słoik posiada Miód Manuka MGO™ 250+ 500g

Skład:

  • 100% miód naturalny

Miód manuka mgo 250+ 500g marki Manuka health new zealand limited

od PLN