Herbata antylipidowa Fitactive

Aromatyczna herbata ziołowa, która wspomaga utrzymanie prawidłowej masy ciała i nie tylko, ponieważ zawiera niemało dobroczynnych części tj.:

Zielona herbata, trawa cytrynowa, liście yerba mate, kora lapacho, rooibos, liście pokrzywy, korzeń lukrecji.

Zielona herbata

Zielona herbata pochodzi ze starożytnych Chin.

Chińczycy od stuleci stosowali ją w leczeniu wielu schorzeń przy problemach z trawieniem, ospałości, rozstrojów żołądka. Współcześnie zielona herbata jest powszechnie wykorzystywana w profilaktyce zdrowotnej. Ma ona dobroczynny wpływ na funkcjonowanie organizmu. Mieści mnóstwo minerałów i mikroelementów (fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk), a także witaminy A, B, B2, C, E, K. W dodatku stwierdzono też, że picie zielonej herbaty przyspiesza spalanie tkanki tłuszczowej, a także uniemożliwia otyłości. Od za każdym razem zielona herbata była kojarzona z koncepcją zen. Dzięki obecności taniny, która łagodzi pobudzające działanie teiny, uspokaja i wprowadza człowieka w błogi stan, pozwalając jednocześnie na zachowanie czujności umysłu.

Trawa cytrynowa

To cenne źródło witamin A i C i kwasu foliowego, magnezu, cynku, miedzi, żelaza, potasu, fosforu, wapnia oraz manganu. Trawa cytrynowa ma także małe ilości witamin z grupy B. Roślina wykazuje dobroczynne działanie na układ nerwowy, lekko uspokaja i relaksuje. Warto ją pić ponieważ ulepsza trawienie. Posiada antyseptyczne związki, które efektywnie usuwają bakterie i pasożyty znajdujące się w przewodzie pokarmowym. Dzięki temu łagodzi dolegliwości takie jak: biegunki, wzdęcia, zgagę, niestrawność, zaparcia, skurcze żołądka.

Trawa cytrynowa pomaga ponadto zmniejszyć wchłanianie się cholesterolu w jelitach i przyczynia się do utleniania go we krwi.

Regularne spożywanie trawy cytrynowej pomaga oczyścić organizm z toksyn. Wykazuje ona właściwości moczopędne, a spożywanie jej pozytywnie wpływa na pracę nerek. Dodatkowo oczyszcza wątrobę i trzustkę. Ulepsza krążenie krwi, co jest wyraźne dla ogólnego stanu zdrowia. Picie trawy cytrynowej sprawi, że pozbędziemy się z organizmu szkodliwych związków. Dawka witaminy C zawarta w roślinie, dodatkowo wzmacnia układ wytrzymałościowy.

Yerba mate to napar powstająca z liści minimalnego drzewa rosnącego w lesie deszczowym. Yerba mate przez stulecia pili Argentyńczycy, Urugwajczycy i Peruwiańczycy, aż w końcu fenomen yerba mate dotarł do półkuli północnej. Wśród właściwości tej rośliny wymienia się głównie dodawanie energii, rozjaśnianie umysłu czy wspomaganie odchudzania. Na dodatek liście yerba mate zawierają teobrominę (środek pobudzający znajdujący się w czekoladzie) i teofilinę (środek pobudzający znajdujący się w zielonej herbacie), jak dodatkowo witaminy, aminokwasy, minerały i antyoksydanty w wyraźnie większych ilościach aniżeli niektóre zielone herbaty.

Lapacho, czyli "herbata Inków", to zioło, którego atrybuty i dobroczynne działanie już dawno odkryły plemiona Ameryki Środkowej i Południowej. W tradycyjnej medycynie Indian Ameryki Łacińskiej lapacho do dzisiaj stosuje się praktycznie na wszystkie dolegliwości.

Z przeprowadzonych badań wynika, iż Pau D’Arco jest pomocne w zwalczaniu pasożytów,z zasady produktywnie reguluje poziom cukru we krwi (bardzo pokaźnie poprawia obraz krwi). Jest tez wyśmienitym środkiem usprawniającym trawienie. Pau D’Arco wzmaga oporność organizmu.

Rooibos - Rooibos zwany inaczej czerwonokrzewem afrykańskim jest rośliną uprawianą jedynie w Republice Południowej Afryki w górach Cederberg. Zawiera dwa bardzo specyficzne komponenty odżywcze takie jak kwercytyna i bioflawonoidy, które mają zbawienny wpływ na cały nasz organizm. Rooibos jest stosowana jako antidotum na dokuczliwy ból głowy, bezsenność i przy wielu innych dolegliwościach.

mieści magnez, który wpływa na zdrowy układ nerwowy, wapń i mangan, które gwarantują zdrowe i konkretne kości i zęby. Także cynk, który jest niezbędny dla dobrego metabolizmu ( i odchudzania) i żelazo, który jest potrzebnym minerałem, odpowiedzialną za dostarczanie tlenu do każdej komórki naszego ciała. Posiada także silne polifenole znane z cechy antyoksydacyjnych. Rooibos zawiera ponadto inny cenny przeciwutleniacz-kwercytynę,, która chroni układ krążenia.

Zoło to redukuje ciśnienie krwi i poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jest naturalnym źródłem alfa-hydroksy kwasów i posiada dużą ilość cynku.

Pokrzywa to nie tylko chwast. Na wsi od wieków traktowano ją z szacunkiem ze względu na parametry lecznicze i wartości odżywcze. Pokrzywa zawiera niemało cennych witamin, mikroelementów i soli mineralnych

Ta niepozorna roślina ma atrybuty moczopędne, i łagodzące inne schorzenia układu moczowego. Wspomaga wydalanie z organizmu zgubnych substancji, np. Złogów kwasu moczowego. Równocześnie przeciwdziała zatrzymywaniu płynów w organizmie.

Picie naparów albo dodawanie świeżych listków młodej pokrzywy do sałatek usprawnia przemianę materii i wzmaga apetyt. Związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny,, a także poprawnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. Pokrzywę stosuje się w dolegliwościach wątroby i przewodu pokarmowego, nieżytach żołądka i jelit, a także przy biegunkach.

Lukrecja to jedno z najczęściej wykorzystywanych ziół w chińskiej medycynie tradycyjnej. Jest wykorzystywana w niewielkich ilościach w mieszankach. Uważa się ją za zioło o działaniu synergistycznym albo zezwalające innym roślinom działać wspólnie w sprawniejszy sposób.

Smakuje 50 razy bardziej słodko niżeli cukier. Najistotniej znana jest z właściwości przeciwzapalnych, jednak można ją stosować na znacznie więcej sposobów.

W starożytnych Chinach lukrecja była uważana za najważniejsze lekarstwo. Odnotowano także to, że lukrecja wzmacnia ścięgna i kości. Przyśpiesza wzrost mięśni i ich siłę. Działa dobroczynnie na skórę.

Lukrecja także w naturalny sposób zagwarantuje powłokę ochronną dla błony śluzowej przełyku, żołądka i przewodu pokarmowego. Korzeń lukrecji stosuje się niejednokrotnie w celu nadania smaku mieszankom ziołowym, lecz on sam ma w dodatku ważne cechy zdrowotne. Zielarze chińscy przepisują go w sytuacji kaszlu i przeziębieniach.

Porcja zalecana do spożycia w ciągu dnia: Najlepiej wypijać 3-4 razy dziennie po 1 filiżance. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia. Suplement diety nie może być stosowany jako substytut różnorodnej diety.

Przechowywanie: w suchym miejscu w temperaturze pokojowej, w miejscu nie dostępnym dla niewiele znaczących dzieci.

Sposób przygotowania: 1-2 czubate łyżeczki herbaty zalać wrzątkiem (ok 200 ml), przykryć i pozostawić do zaparzenia na około 5-10 minut.

Źródło: abczdrowie

Herbata antylipidowa Fitactive

od PLN